«Προώθηση των Πωλήσεων και κυρίως των Εξαγωγών»

Στόχος είναι η ενίσχυση των δραστηριοτήτων των τομέων προτεραιότητας της περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης όπως αυτοί εξειδικεύονται για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Π.Ε. ΛΕΣΒΟΥ, ΛΗΜΝΟΥ, ΙΚΑΡΙΑΣ, ΣΑΜΟΥ & ΧΙΟΥ) μέσω στήριξης υφιστάμενων επιχειρήσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας τους.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν δύο (2) πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις 2022-2023 πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

  1. Να δραστηριοποιούνται ή να δραστηριοποιηθούν στην Ελληνική Επικράτεια και να πραγματοποιήσουν επένδυση αποκλειστικά εντός Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
  2. Να έχει μία (1) τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (2023).
  3. Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο να αφορά σε έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ της δράσης στον οποίο οι δικαιούχοι να δραστηριοποιούνται ουσιωδώς το 2023 (Κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ μεγαλύτερων εσόδων).
  4.  Να εξασφαλίσουν σε τουλάχιστον 25% με ιδιωτική συμμετοχή το επενδυτικό σχέδιο.
  5. Να λειτουργούν νόμιμα διαθέτοντας το κατάλληλο έγγραφο αδειοδότησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την ενισχυόμενη δραστηριότητά τους.
  6. Να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων: επιχειρήσεις εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ ή ΕΕ, Ι.Κ.Ε, ατομικές επιχειρήσεις και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του Ν. 4430/2016 όπως ισχύει, Ναυτιλιακή Εταιρεία Πλοίων Αναψυχής (ΝΕΠΑ), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί.
  7. Να μην έχουν ολοκληρώσει το φυσικό αντικείμενο της επένδυσης ή να μην το έχουν υλοποιήσει πλήρως, πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.
  8. Ο τόπος υλοποίησης της επένδυσης να μην είναι η κατοικία του δικαιούχου (κύρια ή δευτερεύουσα).
  9. Να υποβάλει μία αίτηση ανά δικαιούχος.
  10. Θα μεριμνήσουν για τις κατάλληλες παρεμβάσεις έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία (ΑμΕΑ) στις κτιριακές υποδομές, στις υπηρεσίες και στα ηλεκτρονικά περιβάλλοντα.
  11.  Δεν επιτρέπεται η συστέγαση επιχειρήσεων.

Για δείτε τους επιλέξιμους ΚΑΔ, πατήστε εδώ

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης χρηματοδότησης:οι χρηματοπιστωτικοί και ασφαλιστικοί οργανισμοί, οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι δημόσιοι φορείς ή δημόσιοι οργανισμοί ή/και οι θυγατρικές τους, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), καθώς και οι εταιρείες στο κεφάλαιο ή τα δικαιώματα ψήφου των οποίων συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, με ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) οι ΟΤΑ και όλοι οι παραπάνω δημόσιοι φορείς μεμονωμένα ή από κοινού (καθώς και επιχειρήσεις που εξομοιώνονται με αυτές, ως κύριοι εταίροι). Επιπρόσθετα, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης χρηματοδότησης οι πάσης φύσεως αθλητικοί σύλλογοι, σωματεία, αθλητικές ανώνυμες εταιρείες, καθώς και οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις προαναφερθείσες κατηγορίες με οποιονδήποτε τρόπο (ενδεικτικά: μητρική, θυγατρική, συνδεδεμένη, συνεργαζόμενη, κοινή ιδιοκτησία/διαχείριση μέσω φυσικών προσώπων κλπ.) & οι εξωχώριες (offshore) επιχειρήσεις.

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Eπιλέξιμος προϋπολογισμός από 60.000,00€ έως 300.000,00€ (ΚΑΝ. De minimis)

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός δεν δύναται να υπερβαίνει το τριπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις, πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (2022-2023), με ανώτατο όριο το ποσό των 300.000€.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ/ΟΡΙΑ
1.Πλήρες Μισθολογικό Κόστος Νεοπροσλαμβανόμενου ΠροσωπικούΈως 17.000€ – 1 ΕΜΕ
2.Εξοπλισμός για την προστασία του Περιβάλλοντος και Εξοικονόμηση Ενέργειας, Ψηφιακός εξοπλισμός γραφείου,  Παραγωγικός & Μηχανολογικός Εξοπλισμός 
3.Ηλεκτρικά Μεταφορικά Μέσα (επαγγελματικής ή μικτής χρήσης έως εννέα (9) θέσεων)έως 50% του Π/Υ & έως 50.000€
4.1Κόστος συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχονται από εξωτερικούς συμβούλουςέως 3% του Π/Υ και  έως 9.000€
4.2Υπηρεσίες προμήθειας/χρήσης Λογισμικού υπό καθεστώς «Software as a Service», «cloud computing» ή άλλο παρεμφερές αυτούέως 20% του Π/Υ
4.3Δαπάνες παροχής υπηρεσιών μελετών ανάπτυξης προϊόντων ή/και διεργασιώνέως 40% του Π/Υ
4.4Πιστοποίηση υπηρεσιών & διαδικασιών σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα καθώς και λοιπά ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπαΈως 3 πιστοποιητικά και έως 3.000 / Πιστοποιητικό
4.5Υπηρεσίες Σχεδιασμού Συσκευασίας– Ετικέτας–Branding  έως 10% του Π/Υ
4.6Πνευματική ιδιοκτησία–Ευρεσιτεχνίες–Μεταφορά τεχνογνωσίας  έως 40% του Π/Υ
5.Λογισμικό και δικαιώματα χρήσης (licenses) προγραμμάτων λογισμικούέως 60% του Π/Υ
6.Δαπάνες Προβολής, Προώθησης & Δικτύωσηςέως 40% του Π/Υ
6.1Δαπάνες συμμετοχής ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσειςέως 6.000€ / έκθεση
6.2Λοιπά έξοδα προβολής – προώθησης και δικτύωσης 
7.Έμμεσες Δαπάνες (7% επί των επιλέξιμων άμεσων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου)Υποχρεωτική  

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ ΔΑΠΑΝΩΝ

Ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της δράσης (16/9/2024) για την επιλεξιμότητα δαπανών.

ΥΨΟΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

Η επιχορήγηση φτάνει στο 50%.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης χρηματοδότησης.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΠΟΒΟΛΩΝ

Από 16/9/2024 έως και 14/11/2024 και ώρα 15:00 μ.μ.

espa-emporio-grespa-banner-grespa-banner-grespa-banner-gr