ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Επενδύσεις Αμπελοοινικού Τομέα 2024-2025»

«Οινοποιία και Οινοπαραγωγή»

Π2-58.2 «Επενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία σε υποδομές οινοποιίας»

 Π2-58.6 «Επενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία με στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας της οινοπαραγωγής» Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Η παρέμβαση αφορά σε επενδύσεις σχετικά με τεχνολογίες αιχμής, στη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου οίνου, στο marketing των οινικών προϊόντων και επενδύσεις που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος κατά την οινοπαραγωγή.

Στόχος της παρέμβασης είναι η αύξηση του μεριδίου στην αγορά των πιστοποιημένων οίνων (Π.Ο.Π, Π.Γ.Ε, ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΩΝ, ονομασία κατά παράδοση, βιολογικών οίνων) κατά 5%.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

  1. Οινοποιητικές επιχειρήσεις ή επαγγελματικές οργανώσεις, οργανώσεις οινοπαραγωγών, ενώσεις οργανώσεων οινοπαραγωγών, προσωρινές ή μόνιμες ενώσεις δύο ή περισσότερων οινοπαραγωγών που παράγουν και διαθέτουν στο εμπόριο προϊόντα οίνου.
  2. Οι αμπελοοινικές επιχειρήσεις οι οποίες οινοποιούν σε εξωτερικούς συνεργάτες την παραγωγή τους αλλά εκτελούν οι ίδιοι την πώληση των οινικών τους προϊόντων δύνανται επίσης να είναι δικαιούχοι.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

  • Κάθε μορφής εργασίες για την κατασκευή, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων (συμπεριλαμβανομένων των βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων) καθώς και τη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου της ενισχυόμενης επιχείρησης
  • Αγορά νέων μηχανημάτων και εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών
  • Δαπάνες που σχετίζονται με το marketing (πρέπει να είναι απόλυτα διακριτές)
  • Διοικητικές δαπάνες: αμοιβές αρχιτεκτόνων, μηχανικών και συμβούλων – μελετητών μέχρι 4% επί του συνολικού ποσού της επένδυσης
  • Τουλάχιστον το 20% του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου και αφορά σε επενδύσεις (αγορά/βελτίωση εξοπλισμού και υποδομών) για:
    • εξοικονόμηση ενέργειας/βελτίωση ενεργειακής απόδοσης,
    • παραγωγή ενέργειας για ιδιοκατανάλωση από ΑΠΕ ή βιομάζα
    • εξοικονόμηση/μείωση κατανάλωσης ύδατος,
    • αξιοποίηση υποπροϊόντων, παραπροϊόντων της παραγωγικής διαδικασίας
    • μείωση εισροών στην πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση μέσω εξειδικευμένων παρεμβάσεων κυκλικής οικονομίας
Επισημαίνεται ότι:
  • Για τις κτιριακές εγκαταστάσεις πρέπει να υπάρχει ιδιοκτησία ή παραχώρηση χρήσης ή μίσθωση ή νόμιμη σύσταση επικαρπίας επί του ακινήτου για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα ετών. Ειδικά για ανέγερση/επέκταση κτιρίου, το μισθωτήριο πρέπει να είναι δέκα (10) έτη.
  • Πρέπει να παρέχονται εγγυήσεις για τη διασφάλιση του απαραίτητου ποσοστού των ίδιων χρηματοδοτικών πόρων ώστε να υλοποιηθεί αποτελεσματικά η επένδυση.
  • Δεν είναι επιλέξιμες μεταξύ άλλων και
  • Οι υπό σύσταση ή νεοσύστατες παραγωγικές επιχειρήσεις που δεν έχουν παράξει οίνο το έτος υποβολής της αίτησής τους, δηλαδή δεν έχουν υποβάλλει τις απαιτούμενες δηλώσεις συγκομιδής/παραγωγής.
  • Επενδύσεις που έχουν περατωθεί φυσικά ή έχουν υλοποιηθεί πλήρως πριν την υποβολή της αίτησης στήριξης από τον δικαιούχο.

ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός θα κυμαίνεται από 10.000 € έως 350.000 € με επιχορήγηση από 40% εώς 65% επί των υποβαλλόμενων δαπανών.

Η Επιχορήγηση δύναται να αυξηθεί  στα 500.000 € σε περίπτωση ένωσης προσώπων ή συλλογικού φορέα

Κατηγορίες Δράσεων και ποσοστά επιχορήγησης:

Ι. Παραγωγής αμπελοοινικών προϊόντων – βελτίωσης προϊόντος

ΙΙ. Ποιοτικού ελέγχου

ΙΙΙ. Εμπορίας αμπελοοινικών προϊόντων

ΙV. Επενδύσεων που συνδέονται με την εκμετάλλευση εν γένει

V. Προστασία του περιβάλλοντος

Ποσοστό χρηματοδότησης των δράσεων ανά Περιφέρεια (%)
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ σύμφωνα με τον Περιφερειακό Χάρτη C (2022) 25/06.01.2022 για την ΕλλάδαΔράση IΔράση IIΔράση IIIΔράση IVΔράση V
Λιγότερο ανεπτυγμένες (Π.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου & Κρήτης)5050505050
Άλλες περιφέρειες πλην των λιγότερο ανεπτυγμένων (Περιφέρεια Αττικής)4040404050
Μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, όπως αυτά ορίζονται στον άρθρο 1 παράγραφος 2 του Καν. (Ε.Ε) 229/2013 (Λοιπά νησιά Αιγαίου εκτός Κρήτης)6565656550

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Απότην ημερομηνία έκδοσης των αποφάσεων οριστικής ένταξης των δικαιούχων και μέχρι τις 30 Ιουνίου του επόμενου έτους. Για την αμπελοοινική περίοδο 2024-2025 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης πληρωμής ορίζεται η 20η Ιουλίου 2025.

Η αρμόδια επιτροπή πραγματοποιεί τους επιτόπιους ελέγχους στην επιχείρηση του δικαιούχου, το αργότερο έως την 12η Αυγούστου εκάστου έτους.

Οι Δ.Α.Ο.Κ. προβαίνουν στην αναγνώριση και εκκαθάριση δαπάνης το αργότερο μέχρι την 10η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους (ημερομηνία πρωτοκόλλου Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) με ταυτόχρονη επιβεβαίωση του αναλυτικού πίνακα πληρωμών του δικαιούχου μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΥΠ.Α.Α.Τ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΠΟΒΟΛΩΝ

Για την αμπελοοινική περίοδο 2024-2025 οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά από 23 Σεπτεμβρίου 2024 έως και 8 Οκτωβρίου 2024.

espa-emporio-grespa-banner-grespa-banner-grespa-banner-gr