Έρχεται νέο πρόγραμμα για επιχειρήσεις που αφορά εγκατάσταση μπαταριών

Σύμφωνα με άρθρο του insider.gr στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για νέο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 160 εκ. ευρώ,  που θα αφορά επιχειρήσεις και θα επιχορηγείται αποκλειστικά η εγκατάσταση μπαταριών από τους δικαιούχους.

Στόχος είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τις διακυμάνσεις των τιμών στην αγορά του ρεύματος μέσα σε ένα 24ωρο. Συνήθως, το κόστος ρεύματος κινείται σε χαμηλά επίπεδα το μεσημέρι  και σε ψηλότερα άλλες ώρες της μέρας. Έτσι οι μπαταρίες θα μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια χαμηλού κόστους ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί άλλη στιγμή εντός του 24ωρου.

Βέβαια η κομισιόν θέτει σαν όρο την ένταξη επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αλλά με εξασφάλιση της μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος κατά 30%. Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν πρέπει παράλληλα να μειώσουν κατά ένα μίνιμουμ ποσοστό την ενέργεια που καταναλώνουν από το δίκτυο- ποσοστό που θα καθορίζεται στον οδηγό του προγράμματος. Στην ουσία, η κάθε επιχείρηση που θα ενταχθεί στο εν λόγω πρόγραμμα θα πρέπει είτε να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταικό (χωρίς επιδότηση) για αυτοπαραγωγή ή σύναψη διμερούς σύμβασης με ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ («πράσινο» ΡΡΑ-και πάλι χωρίς επιδότηση- ώστε να καλύπτει μέρος των αναγκών της με «πράσινη» ενέργεια.

Το εν λόγω πρόγραμμα με την δημιουργία μονάδων αποθήκευσης ρεύματος, αποτελεί άμεση λύση στις παρενέργειες που έχει φέρει το υψηλό μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών το φθινόπωρο και την άνοιξη (όταν είναι μικρή η κατανάλωση), δηλαδή τις μηδενικές ή και αρνητικές χονδρεμπορικές τιμές, καθώς και τις περικοπές ΑΠΕ.

Το ΥΠΕΝ προωθεί επίσης την προσθήκη μπαταριών σε υπάρχοντα ώριμα φωτοβολταϊκά πάρκα και την αδειοδότηση αυτόνομων μπαταριών  χωρίς κάποιου είδους ενίσχυση αλλά με fast-track αδειοδότηση.   

Τέλος, το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται η επιλογή των δικαιούχων να γίνει μέσω κριτηρίων, όπως τον βαθμό στον οποίο οι ενεργειακές δαπάνες επιβαρύνουν το λειτουργικό κόστος τους. Επιπλέον, θα διατηρηθεί ο επιμερισμός του συνολικού προϋπολογισμού, ώστε να ωφεληθούν εταιρείες όλων των μεγεθών. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εν λόγω δράση θα έχουμε με την δημοσίευση της πρόσκλησης συμμετοχής.  

espa-emporio-grespa-banner-grespa-banner-grespa-banner-gr