Το Ταμείο Ανάκαμψης θα επιχορηγήσει με 40% επενδύσεις για την αποθήκευση ενέργειας δυναμικότητας 175 MW

Η δράση «Εγκατάσταση Αποθήκευσης Ενέργειας για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας -Ελλάδα 2.0 με δημόσια δαπάνη €84.821.929,00 θα επιδοτήσει με ποσοστό 40% επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην δημιουργία νέων εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας με δυναμικότητα τουλάχιστον 175MW. Επομένως, αναμένουμε επενδύσεις άνω των 212 εκ. ευρώ. Στόχος της εν λόγω δράσης είναι ο έλεγχος της παραγωγής των σταθμών ΑΠΕ για τη συμμετοχή τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όπως ορίζουν οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για το κλίμα και την Ενέργεια (ΕΣΕΚ).

Τα επενδυτικά σχέδια που θα κατατεθούν από τους φορείς επένδυσης θα πρέπει να αφορούν μεμονωμένους Σταθμούς Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΑΗΕ). Οι ΣΑΗΕ θα πρέπει να είναι χωρητικότητας τεσσάρων ωρών, ήτοι να διαθέτουν εγγυημένη χωρητικότητα  διάρκειας τεσσάρων ωρών (MWh/MW) και θα εγκατασταθούν σε περιοχές που εμφανίζουν κορεσμό δικτύου.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς επένδυσης θα υποβάλουν αιτήσεις σε χρονικό διάστημα που θα ανακοινωθεί. Τα επενδυτικά σχέδια που θα κατατεθούν προς ενίσχυση  θα πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμα και να περιγράφεται επαρκώς πόσα ευρώ θα κοστίσει η επένδυση ανά μεγαβάτ μέγιστης ισχύος έγχυσης ανά έτος (€/MW/έτος) για την υλοποίηση σταθμών αποθήκευσης αναφορικά με το ύψος της ετήσιας λειτουργικής ενίσχυσης που επιθυμούν να λαμβάνουν. Αρμόδια αρχή για την διεξαγωγή της παραπάνω διαδικασίας είναι η ΡΑΑΕΥ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης υπέγραψε σχετική απόφαση στις 28/8/2024 και προβλέπεται ότι τα έργα αποθήκευσης ενέργειας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ώστε να αρχίσουν να λειτουργούν έως το τέλος του 2025.

espa-emporio-grespa-banner-grespa-banner-gr