images

Προκηρύχθηκε το καθεστώς ενίσχυσης ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/22.

images

Υπήρξε προδημοσίευση του καθεστώτος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022. Ο προϋπολογισμός ύψους 380.000.000  ευρώ θα χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ). Δηλαδή τους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και τους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το κίνητρο της επιχορήγησης και της επιδότησης του κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης ορίζεται στα ανώτατα όρια 100% του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων για την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης  & Φλώρινας και το Δήμο Μεγαλούπολης και στο 90% στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Γρεβενών και στους Δήμους Τρίπολης, Οιχαλίας και Γορτυνίας.

Στο καθεστώς της ΔΙΚΑΙΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ υπάγονται:

α) παραγωγικές επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των νεοφυών επιχειρήσεων, που οδηγούν σε οικονομική διαφοροποίηση, εκσυγχρονισμό και μετατροπή

β) επενδύσεις στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων που οδηγούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας

γ) επενδύσεις σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας και επενδύσεις προώθησης της μεταφοράς προηγμένων τεχνολογιών

δ) επενδύσεις στην ανάπτυξη τεχνολογίας, καθώς και σε συστήματα και υποδομές για οικονομικά προσιτή καθαρή ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, και επενδύσεις που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

ε) επενδύσεις στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σύμφωνα με την Οδηγία 2018/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων αειφορίας που καθορίζονται σε αυτήν και στην ενεργειακή απόδοση

στ) επενδύσεις στην ψηφιακή καινοτομία και την ψηφιακή συνδεσιμότητα

ζ) επενδύσεις στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, μεταξύ άλλων μέσω της πρόληψης και της μείωσης αποβλήτων, μέσω της αποδοτικής χρήσης των πόρων, της επαναχρησιμοποίησης, της επισκευής και της ανακύκλωσης.

Το Καθεστώς «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» μπορεί να ενισχύσει επενδυτικά σχέδια για όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων, με τα ακόλουθα ελάχιστα όρια προϋπολογισμού:

  • πολύ μικρές επιχειρήσεις: 100.000 ευρώ
  • μικρές επιχειρήσεις: 250.000 ευρώ
  • μεσαίες επιχειρήσεις: 500.000 ευρώ
  • μεγάλες επιχειρήσεις: 15.000.000 ευρώ

Τα επενδυτικά σχέδια του παρόντος καθεστώτος μπορούν να κάνουν χρήση της διαδικασίας ταχείας αδειοδότησης. Οι ημερομηνίες υποβολής επενδυτικών σχεδίων και οι επιλέξιμοι ΚΑΔ καθώς και λοιπές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν με τη δημοσίευση της πρόσκλησης.

espa-emporio-grespa-banner-grespa-banner-gr